EPA 608 Type I · Recovery Requirements · Medium
Can system-dependent recovery equipment be used on a Type I appliance?
Answer: A. Yes, because the charge is under 15 lbs.
- AYes, because the charge is under 15 lbs.✓ Correct
- BNo, system-dependent equipment is illegal.
- CYes, but only if the compressor is operating.
- DNo, only active recovery is allowed.
Why A is right
System-dependent (passive) recovery is allowed on appliances with 15 lbs or less of refrigerant.
More Type I questions
- When using a self-contained recovery device on a CFC, HCFC, or HFC small appliance with an operating compressor, what percentage of the refrigerant must be recovered?
- What is the recovery requirement for a Type I appliance with a non-operating compressor?
- Recovery equipment built before November 15, 1993 is used on a small appliance. How much refrigerant must it recover?
- Where is a piercing valve typically installed on a household refrigerator?
- Why should a piercing access valve NOT be left permanently on a system?
Go deeper with the study guide EPA 608 Evacuation Levels: The Required Vacuum by Appliance, try the free 10-question test or browse all EPA 608 practice questions.
A practice question written for study, checked against 40 CFR Part 82, Subpart F. It is not an official EPA exam question, and this site is not affiliated with the U.S. EPA.